Telenor tester 5G

Mandag 20. mars ble teknologien demonstrert på Fornebu for første gang i Norge i samarbeid med Huawei

Mobilprodusenten har gått sammen med Telenor om å teste og utvikle 5G før det blir klart til bruk i Norge rundt 2020.

Både presse, Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen fikk med selvsyn se hva framtiden vil bringe innen digital mobil-infrastruktur samt -tjenester.

– 5G vil bli fundamentet for all digital kommunikasjon og er en fleksibel verktøykasse for digitalisering av samfunnet. Norge er et viktig testlaboratorium for å lykkes med ny teknologi, og med dagens test har vi tatt et viktig steg for å bygge den digitale framtiden i land hvor Telenor opererer, sier konsernsjef Sigve Brekke.

Flere nett i én løsning

Under testen fortalte Telenors kirurg Naeem Zahid hvordan en 5G-støttet robot kan redde liv med millimeterpresis kirurgi og stille diagnoser på pasienter på et blunk. For fiskerinæringen blir 5G en etterlengtet løsning for å øke bransjens lønnsomhet. Dette fordi avanserte sensorer og bildeanalyser kan overvåke hver enkelt fisk i merden og for eksempel hente ut fisk som er smittet av lus på et tidlig stadium.

 

Konsernsjef Sigve Brekke, Ketil Solvik-Olsen og Berit Svendsen, konserndirektør for Telenor Skandinavia.

Samfunnsnyttige tjenester som ikke tidligere har vært mulig, vil bli en sentral del av både virksomheters og privatpersoners digitale liv.

– Telenor ser mange nye anvendelser som krever betydelig høyere hastigheter, lavere forsinkelser, og mer robusthet i mobilnettet enn 4G noen gang vil være i stand til å levere, sier Berit Svendsen, konserndirektør for Telenor Skandinavia.

I 5G innføres det som kalles «skivedelte» nett. Det betyr at det er mulig å tilby flere logiske nett tilpasset ulike brukergruppers behov for båndbredde, pålitelighet og systemforsinkelse over samme fysiske nett. 5G-teknolgien gir stor fleksibilitet i tjenestetilbudet og kan tilrettelegges for svært ulike kundebehov over én felles infrastruktur.

Noe å glede seg til

5G vil åpne opp for nye og til nå ukjente kundeopplevelser som blir mulig med ekstrem båndbredde og hastighet, i tillegg til lav systemforsinkelse (latency) og svært høy pålitelighet.

 

Det er nettopp disse egenskapene som muliggjør at «alt» kan kobles opp til 5G, slik at hele hjemmet ditt og bilen din kan få smarte løsninger: Kjøleskapet ditt forteller deg at du er tom for melk, mens den førerløse smartbilen din kontinuerlig blir oppdatert på trafikkbildet og ledige parkeringsplasser.

– Vi vil fortsette å analysere og utforske 5G-teknologien i detalj i 2017, både i laboratorium og ute i felten. Selv om det ennå er en stund til 2020, lover vi at nordmenn har noe å glede seg til, sier Svendsen.

5G-demo og pilotering

I dagens 5G-test viste Telenor i samarbeid med Huawei en ekstremt høy dataoverføring over radio, som sier mye om fremtidens mobilt bredbånd. Dette var første 5G-demo på veien mot 5G- standardisering og kommersiell lansering av 5G.

– Det er slik at 5G på langt nær er standardisert, vi er i en tidlig fase, derfor ekstra stas at vi allerede nå kan demonstrere 5G. Hele mobilverdenen presser på for å få standardene på plass i regi av organisasjonen 3GPP, og Telenor er her en sentral spiller, vi er og skal være en drivende kraft innen 5G, sier Berit Svendsen.


Del innlegget
Etiketter

Telias oppkjøp av Phonero er godkjent
Konkurransetilsynet har i dag orientert Telia om at selskapets oppkjøp av Phonero tillates